Home » Nieuws » Welke autoverzekering heb ik nodig?
Occasions Leeuwarden Drachten Heerenveen

Welke autoverzekering heb ik nodig?

Koopt u op korte termijn uw eerste auto? De zoektocht naar een nieuwe auto is er al een die de nodige vraagtekens bij u oproept. Wat is het budget dat u beschikbaar stelt, wat voor auto heeft u nodig en waar moet u allemaal rekening mee houden voordat u de auto gaat kopen? Dan gaat het er nog niet eens over welke autoverzekering u nodig heeft. Dat is al een zoektocht op zich.

In deze blog maken we u wegwijs in het bepalen welke autoverzekering u nodig heeft. Ook als u wilt overstappen naar een andere autoverzekering vindt u hier informatie over de keuzes die bij u passen.

Van gedeeltelijke tot volledige autoverzekering

Wanneer u een autoverzekering wilt afsluiten, kunt u de keuze maken uit drie verschillende dekkingen:

  • WA
  • Beperkt Casco
  • Allrisk

WA-verzekering

Uw keuze kunt u baseren op onder andere uw rijgedrag en de hoeveelheid kilometers die u maakt. Het begint bij een WA-verzekering die voor iedere eigenaar van de auto verplicht is. Wanneer u tijdens het rijden schade toebrengt aan een andere weggebruiker, bent u wettelijk aansprakelijk. De autoverzekering brengt de opgelopen schade in rekening, zodat u hier minimale kosten aan kwijt bent.

Beperkt Casco

Helaas heeft u niet altijd voor het zeggen wat er met de auto gebeurt, want terwijl hij geparkeerd staat of op de weg rijdt, kunnen externe factoren de auto beschadigen. Wat dacht u van een hevige storm, een zware hagelbui of overstekend wild waarmee u in botsing komt? Om hoge reparatiekosten door dergelijke situaties te voorkomen, is een aanvullende verzekering raadzaam. Bent u Beperkt Casco verzekerd, dan kunt u zich beroepen op uw autoverzekering die de schade vergoedt. Het geld dat u bespaart, besteedt u liever aan de periodieke onderhoudsbeurt aan de auto.

Allrisk autoverzekering

Wilt u de kosten voor schade maximaal beperken, dan kunt u tot slot kiezen voor een allrisk autoverzekering. In dat geval worden alle vormen van schade aan de auto vergoed. Of u nu slachtoffer bent geworden en blikschade heeft opgelopen, of dat u zelf in een moment van onoplettendheid iemand anders heeft geraakt. De kosten voor de schade kunt u verhalen op uw autoverzekering.

schade aan auto - kies de juiste autoverzekering die bij u past

Waar let ik op bij het kiezen van een autoverzekering?

Nadat u heeft bepaald welke dekking u nodig heeft, is de volgende stap om te bepalen bij welke verzekeraar u zich aansluit. De volgende factoren zijn van invloed op die keuze. Overigens zijn die ook belangrijk bij het kiezen van een van bovengenoemde dekkingen.

  • De prijs van de autoverzekering
  • De leeftijd van uw auto
  • De status van de auto. Heeft u een occasion of een nieuw model gekocht?
  • Uw rijgedrag en de hoeveelheid kilometers die u doorgaans rijdt

De beste manier om te bepalen welke autoverzekering u nodig heeft, is door deze factoren te onderzoeken. Vervolgens kunt u diverse verzekeraars met elkaar vergelijken. Welke voorwaarden geven zij tegen welke tarieven? En welke ervaringen heeft u tot nu toe opgedaan met uw vorige autoverzekering? Wanneer u deze vragen voor uzelf beantwoordt en de resultaten op een rij zet, komt u uiteindelijk tot de conclusie welke autoverzekering het best bij u past.

Welke autoverzekering? Zet kosten en baten op een rij

Een van de belangrijkste beweegredenen om voor een bepaalde autoverzekering te kiezen, zijn de kosten die ermee gepaard gaan. Om een nieuwe auto te kopen, moet u al diep in de buidel tasten. Daar komen nog andere maandelijkse kosten bij die naar de auto gaan, onder andere voor de wegenbelasting, de benzinekosten en het onderhoud. Aanvullend betaalt u maandelijks een premie voor de autoverzekering. En net welke dekking u kiest, betaalt u wel of geen kosten na een fikse hagelbui of een ongelukkig ongeval.

Zet daarom de kosten die naar de auto gaan goed op een rij. Met een helder inzicht in het kostenplaatje rondom de auto kunt u goed bepalen hoeveel financiële ruimte u heeft voor de verzekering en dus welke autoverzekering u nodig heeft. Eenmaal een goede verzekering voor uw auto rijdt u met een extra ontspannen gevoel in uw nieuwe wagen. Wellicht dat u die dan zelfs durft uit te lenen.