Home » Nieuws » Wat kost een auto per maand?
Occasions Leeuwarden Drachten Heerenveen

Wat kost een auto per maand?

Een auto kost geld. Daar kunnen we niet omheen. Wat een auto kost per maand is natuurlijk afhankelijk van veel factoren. Maar wel zijn er aantal (verplichte) kosten die maandelijks op tafel komen. Dat zijn vaste kosten, zoals de autoverzekering en de belasting. En de variabele kosten, bijvoorbeeld onderhoud, parkeerkosten en servicebeurten.

Vaste autokosten berekenen

De vaste autokosten zijn duidelijk en inzichtelijk. Wat uw auto in aanschaf kost is misschien nog wel minder belangrijk dan wat u iedere maand kwijt bent aan geld. Denk aan de wegenbelasting, de autoverzekering en onderhoud. De wegenbelasting / motorrijtuigenbelasting wordt berekent op zaken als het gewicht van uw auto, welke brandstof uw auto gebruikt, hoe milieuvriendelijk uw voertuig is en in welke provincie u woont. Op uw autoverzekering kunt u ook besparen. Bijvoorbeeld door een voordelige verzekeringsmaatschappij te kiezen. Of niet voor all risk te gaan maar WA+.

showroom autogarage Jelle Talsma

Variabele kosten per kilometer

Hoeveel kilometers u per maand rijdt is heel bepalend voor de kosten. Immers, hoe meer kilometers, hoe meer brandstof u nodig heeft en ook hoe meer onderhoud uw auto nodig gaat hebben. Maar ook welke brandstof u gebruikt bepaalt hoeveel u per maand betaald aan autokosten. Benzine is duurder dan diesel of LPG, maar wel voordeliger wanneer u minder kilometers maakt. En ook zijn benzineauto’s vooralsnog goedkoper in wegenbelasting.

Tip: tank zo min mogelijk langs de snelweg. Hier betaalt u vaak veel meer dan wanneer u binnen de bebouwde kom tankt.

Verschil in kosten nieuwe en occasion auto

Nieuwe auto’s zijn uiteraard duurder in aanschaf dan een tweedehands auto’s. Wel heeft u aan een nieuwe auto weinig kosten aan onderhoud en reparatie. De maandelijkse kosten voor een (tweedehands) auto zijn afhankelijk van de aanschaf- en verkoopprijs. Bepaalde merken zijn waardevast, waardoor u bij verkoop ook meer geld voor kunt vragen. Bij ons in de showroom vindt u een mooie collectie aan auto’s die u in alle gemakken en in veiligheid voorzien. Denk aan Jeep, Fiat en Alfa Romeo.

nieuwe Fiat auto's en wat de maandelijkse kosten zijn

Samengevat: met deze kosten moet u rekening houden

Mocht u een auto willen kopen, dan loont het om dus bovenstaande mee te nemen in de beslissing. Met een duurdere (nieuwe) auto in aanschaf kunt u dus zomaar flink besparen per maand op uw autokosten. Samengevat: de volgende kosten komen met enige regelmaat terug:

  • Motorrijtuigenbelasting
  • Brandstofkosten
  • Autoverzekering (premie)
  • Parkeerkosten
  • Auto-onderhoud
  • APK-keuring: kosten voor keuring en eventuele reparatiekosten
  • Auto-afschrijving: afschrijvingskosten (waardevermindering)
  • Autoreparaties
  • Eventuele bijtelling voor privégebruik van een zakelijke auto
  • Eventuele autogerelateerde boetes en bekeuringen.

Lees ook: Welke auto past bij mij? 7 aandachtspunten

Wat is de goedkoopste auto per maand?

De goedkoopste auto per maand is een auto die weinig terugkerende kosten met zich meebrengt. Een auto die goedkoop is in aanschaf, afschrijving, milieuvriendelijk is en daardoor ook voordelig in belastingen. Daarbij moet de wagen ook nog eens zuinig rijden waardoor u ook minder vaak een tankstation bezoekt. Ook moet het goedkoop zijn onderhoud, reparaties en onderdelen.