Home » Nieuws » Welke auto past bij mij? 7 aandachtspunten
Occasions Leeuwarden Drachten Heerenveen

Welke auto past bij mij? 7 aandachtspunten

Een nieuwe of occasion auto kopen doet u niet elke dag. Zeker niet als dit uw eerste vierwieler is. Dan rijst de vraag: ‘welke auto past bij mij?’. Die vraag kunt u eigenlijk alleen maar zelf beantwoorden. Wat vindt u belangrijk? Een zuinige auto of is vooral de ruimte heel erg van belang? Rijdt u veel of weinig kilometers? Wat zijn uw eisen? We geven u 7 

Waar op letten bij aanschaf nieuwe auto?

De volgende factoren helpt u om een overwogen keuze te maken. Op onze occasion pagina kunt u onder andere hierop filteren:

  • Budget
  • Ruimte in de auto
  • Benzine, diesel of elektrisch?
  • Handgeschakeld of automaat?
  • Gereden kilometers
  • Leeftijd van auto 
  • Extra’s

welke auto past bij mij

Budget

Iedereen wil natuurlijk de mooiste en beste auto die er is. Maar het moet ook binnen uw budget passen. Naast de aanschafprijs moet u ook rekening houden met de verwachte maandelijkse kosten van brandstof en onderhoud. En logischerwijs is een nieuwe auto in aanschaf altijd duurder dan een goede occasion.

Ruimte in de auto

Koopt u de auto alleen voor uzelf? Of voor het hele gezin? Dus hoeveel zitplaatsen met beenruimte, maar denk ook aan de ruimte in de kofferbak. Veel op vakantie met de auto vraagt bijvoorbeeld om extra ruimte. Wel is een grotere auto vaak ook zwaarder, waardoor de belasting ook omhoog gaat. Tot slot is het ook goed om te weten of u een driedeurs wilt of toch liever gaat voor een auto met 5 deuren (inclusief de achterklep).

Benzine, diesel of elektrisch

Afhankelijk van het aantal kilometers dat je gaat rijden is het goedkoper om voor benzine, diesel of lpg te kiezen. Benzine is zo bijvoorbeeld het voordeligst als u minder dan 15.000 km per jaar rijdt. Boven de 40.000 km is het aan te raden om voor een diesel wagen te gaan. Zeker ook als u vaak lange afstanden aflegt, zoals 50 kilometer op snelwegen en buiten de bebouwde kom. Wilt u een auto die toekomstproof is? Kijk dan bij de elektrische auto’s. Wel zijn deze auto’s voor nu nog aan de prijzige kant.

Handgeschakeld of automaat

Als u nu een auto heeft en tevreden bent, is deze keus waarschijnlijk niet zo lastig. Of u kiest weer voor hetzelfde of u stapt over naar of een automaat of een handgeschakelde auto. Wel verhoogt een automatische versnellingsbak de waarde van uw auto, voor als u deze later weer door wilt verkopen.

Gereden kilometers

Gaat u voor een tweedehands auto? Dan kijkt u waarschijnlijk ook naar het aantal gereden kilometers. Ook auto’s slijten wanneer ze veel gebruikt worden. Hoe meer kilometers op de teller, des te meer onderdelen er ook versleten zijn en hoe goedkoper de auto wordt.

Alleen maakt het wel uit hoe die kilometers gereden zijn. Is de auto vooral in de stad gebruikt voor boodschappen? Al dat remmen en weer optrekken is veel zwaarder voor de auto dan mooie grote lange afstanden op de snelweg. Ook als de vorige eigenaar er een zogeheten ‘sportieve’ rijstijl op nahield zal de auto per kilometer harder slijten.

Maar ook een lage kilometerstand is niet altijd beter. Lang stilstaan is ook niet goed voor de auto. Remklauwen kunnen dan gaan vastzitten en datzelfde geldt voor wielcilinders. Ook banden worden droog en broos wanneer u lang niet rijdt. En banden is dan weer een erg belangrijk onderdeel van de veiligheid op de weg. Onze occasions kijken we altijd van top tot teen na en dus weten we de geschiedenis van de auto u goed te vertellen.

kilometerstand auto - belangrijk of niet?

Leeftijd van de auto

Om te beginnen is zo’n model verouderd. Dat wil zeggen dat er technieken in zijn verwerkt die nu niet meer gebruikt worden. Zo’n auto is onder andere minder veilig

Aan de andere kant, wanneer een relatief nieuwe auto hele winters heeft stilgestaan in de regen en dan door zoonlief enkel is gebruikt voor surftripjes (lekker op het strand geparkeerd) waarbij er ook flink geracet is, kan deze wel eens een stuk minder waard zijn dan de leeftijd doet vermoeden.

Extra’s op je auto?

Extra’s op uw auto kan helpen bij het weer verkopen van de auto. Ze verhogen de waarde en maken vaak de auto net wat aantrekkelijker. Mits dit in uw budget past is het zeker iets om bij de aankoop rekening mee te houden. Te denken valt aan de eerder genoemde automatische versnellingsbak, metallic lak en airconditioning (of ga voor een uitbreiding naar climate control).

Welke auto past bij u? Wij helpen graag met de keuze

We helpen u graag kiezen. Neem gerust eens contact met ons op, of bezoek een van onze locaties in Heerenveen, Leeuwarden of Drachten. Hier kunt u na uw keuze meteen ook een proefrit maken. Alleen daarna kunt u de knoop pas echt doorhakken en bepalen welke auto het beste bij u en uw budget past.