Home » APK op 2 vestigingen in Friesland
APK Drachten Friesland

APK op 2 vestigingen in Friesland

De Algemene Periodieke Keuring, kortweg APK, is voor vrijwel alle autobestuurders een welbekend terugkerend fenomeen. De APK keuring geldt voor personen- en lichte bedrijfswagens tot 3500 kg. Bij deze verplichte keuring beoordelen onze keurmeesters in onze werkplaats uw auto op verkeersveiligheid, zoals bijvoorbeeld aan een uitvoerige bandencontrole. Dat doen we op 2 locaties in Friesland: Leeuwarden en Heerenveen. Dus altijd een locatie bij u in de buurt.

Een APK voor uw personenauto kan al voor slechts €39,95! Uw camper en/of bestelbusje valt in een andere, maar ook scherpe prijscategorie. Neem contact op voor meer informatie.

APK Friesland - onder de motorkap

Waar we op letten bij een APK keuring

Zoals al aangegeven letten onze keurmeesters op de veiligheids- en milieuaspecten van uw voertuig. Wanneer één of meer van deze aspecten onvoldoende wordt bevonden, moeten de gebreken eerst worden verholpen voordat uw voertuig weer de openbare weg op mag. Uiteraard staan onze monteurs voor u klaar om uw voertuig weer in perfecte staat te brengen. Bij een APK komen onder meer de volgende punten komen aan bod:

 • Controle chassisnummer; hierbij controleren onze keurmeesters of de gegevens van uw auto overeenkomen met de gegevens van (Rijks)Dienst (voor het) Wegverkeer (RDW)
 • Wielen
  Tijdens de keuring is er veel aandacht voor de wielen van uw voertuig. Daarbij kijken we naar de diepte van het profiel van de band, of er ook beschadigingen aan de band of velg zijn te ontdekken en de staat van de wiellagers. 
 • Remmen
  Wat onze keurmeesters ook uitgebreid testen zijn de remmen. De wielen moeten op dezelfde as (dus het linker- en rechtervoorwiel) even hard remmen.
 • Verlichting
  Werkt de verlichting zoals deze moet werken? En hebben ze de juist kleur? Extra aandacht is er voor de dimlichten.
 • Uitlaatgassen
  Met het oog op het milieu kunnen de uitlaatgassen op de checklist van de APK niet ontbreken. Wat we precies meten en onderzoeken is afhankelijk van de brandstof waarop uw auto rijdt. Gebruikt uw voertuig diesel? Dan meten we de uitstoot van roet. Rijdt uw auto op benzine of LPG, dan komt de CO-meting en de 4-gastest aan bod.
 • Autogordels
  Onze keurmeesters bekijken of uw autogordels goed blokkeren en de sluiting naar behoren werkt. Daarbij kijken ze ook of er eventuele beschadigingen zijn.

De APK is een momentopname. We raden u dan ook aan om regelmatig uw auto te laten controleren en te onderhouden. Voor zowel de APK als al het onderhoud aan uw auto helpen onze monteurs u natuurlijk graag.

Vloeistoffen controleren tijdens APK

Wanneer keuren?

Wanneer uw auto voor de APK moet hangt af van het voertuig; de datum van toelating op de weg (deze datum vindt u op uw kentekenbewijs) en het soort brandstof dat uw auto gebruikt.

Eerste toelating voor en na januari 2005

Is uw voertuig na 1 januari 2005 voor het eerst toegelaten op de weg en rijdt de auto op benzine en/of met elektromotor? Dan is de eerste APK na 4 jaar, daarna een keer per 2 jaar. Is de auto inmiddels 8 jaar of ouder? Uw auto moet dan jaarlijks APK gekeurd worden.

Is de eerste toelating na 1 januari 2005 maar rijdt uw auto op diesel of gas? De eerste APK volgt dan na 3 jaar en daarna jaarlijks.

Voertuigen van 30 jaar en ouder

Is uw voertuig 30 jaar of ouder? De verplichte keuring is dan een keer per 2 jaar. Is uw voertuig zelfs vóór 1 januari 1960 op de weg toegelaten? De APK keuring is dan geen verplichting meer.

APK in Leeuwarden en Heerenveen bij Jelle Talsma

Is uw auto weer toe aan de APK keuring? Maak dan meteen een afspraak in een van onze 2 vestigingen. U kunt terecht in Leeuwarden en Heerenveen.

Extra tip: maak gebruik van onze Mobiliteitspas van Bosch Car Service.